Julbaket är på igång på hög nivå här hemma, och inget säger väl jul så mycket som saffran? Detta recept är näst intill stulet från Leila :) Bästa skorpreceptet jag vet (och snarare en kaka än en skorpa) – de blir härligt frasiga och spröda, inte sådär stenhårda som vissa skorpor. Här kommer receptet!

 

100 g smör

1 g saffran

2 st ägg

1 dl strösocker

0,5 dl råsocker/farinsocker

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 dl sötmandel (hel)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och en matsked av strösockret.  Blanda de torra ingredienserna (socker, mjöl, råsocker, bakpulver) i en separat skål, se till att bakpulvret blir riktigt utblandat i mjölet.

 

 Häll över smörblandningen i en skål och vispa ner äggen. Vänd ner mjöl-och sockerblandningen utan att knåda eller vispa för mycket – bara så att degen blir helt uppblandad. Vänd ner mandeln.

 

Forma tre längder (tänk på att de sväller en del i ugnen så försök få de så smala och långa som möjligt om du vill ha många små skorpor) och baka i ugnen i ca 25 minuter.

 

Tag ut ur ugnen, sänk tempen till 125 grader och skär längderna i centimeterstora skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Sätt in i ugnen i ungefär 10 min till. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka tills ugnen är helt kall. Låt stå och torka tills de känns helt torra och frasiga innan du lägger dem i en burk, annars kan det finnas fukt kvar som kan göra att skorporna blir mjuka och efter hand mögliga.

 

Avnjut till en kopp kaffe! Mums!

 

 
Mandel, saffran, skorpor,
 

Nu är det julbakstider, då tycker jag att det både är härligt att baka men också lite jobbigt. Mest jobbigt för att det redan finns så fasta ramar kring vad som är gott, vad som är juligt och alla har sina egna traditioner som man inte vill rucka det minsta på. Men vissa julsmaker får även mig att smälta, som kryddiga, apelsiniga, chokladiga saker :) Detta är en apelsinig sak! även om det är en hel citron i smeten så smakar det faktiskt mest av apelsin.

Denna kolan är en klassisk gräddkola, men med smak av apelsin och citron! Även lime funkar riktigt bra, om man vill vara lite mer annorlunda – apelsin är ju en lite mer traditionell julsmak. Receptet är busenkelt, tänk bara på att inte koka för länge eller för kort, man vill ju att kolan ska vara lagom seg och hård utan att ta sönder gammelmormors löständer.

 

   

Recept

 

80 g smör

2 dl vispgrädde

2,75 dl socker

1 dl ljus sirap

 

rivet skal från

1 apelsin

1 citron

 

Koka upp alla ingredienser utom citrusskalet i en tjockbottnad kastrull och låt puttra ganska livligt i ca 15-20 minuter. Klä medan kolan kokar en fyrkantig form invändigt med bakplåtspapper eller olja in den ordentligt. Gör kulprov för att testa om kolan är färdig, tiden beror ganska mycket på temperaturen (själv har jag gasspis och då tenderar det att gå lite fortare eftersom värmen är ganska hög!). För att göra ett kulprov droppar du några droppar kolasmet i iskallt vatten (i typ ett vattenglas) och testar om kolasmeten går att forma till en rund kula utan att lösas upp i vattnet. Detta betyder att kolan är klar!

 

Blanda i citrusskalet när kolan är klar och häll smeten i den fyrkantiga formen. Låt kolan stelna en stund innan du stjälper upp den på en skärbräda. Skär i så stora bitar som du vill ha och klä med t.ex. bakplåtspapper och paketsnöre. Jag brukar även sikta över lite florsocker på kolorna innan jag klär in dom så blir dom inte så fettiga på ytan, och det ser liksom lite lyxigare ut tycker jag. Om man vill göra det enkelt för sig kan man istället fylla knäckformar med kolasmet, så slipper man skärandet. Själv tycker jag att det är ganska roligt att klä in kolor – lite som att slå in en massa paket!

 

Förvara i rumstemperatur – i kylen blir de stenhårda!

 

 

 

apelsin, citron, kola,