Fantastiskt god tartlett eller tart med ingefära, hallon och krämig italiensk maräng! Jag använder inget socker till hallonen, bara lite honung eftersom marängen är såpass sötsliskig. Det blir en härlig kontrast med den fylliga och syrliga hallonkopotten, och ingefäran ger en intressant kryddighet. Det var otroligt svårt att spritsa maräng på denna ganska lösa hallonkompott, så min rekomendation i efterhand skulle definitivt vara att kleta ut den i något maffigt mönster med en sked istället. Jag har också precis fått en blåsbrännare av min sambos mamma, och ville inviga den, men effekten var svårt att kontrollera och jag brände min maräng en aning. smaken var dock helt fantastisk!
 
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl (se upp med mängden!)
1/2 socker
 
hallonkompott:
3 dl frysta hallon
3 msk vatten
1 msk maizen efter behov
1 msk honung
2 tsk mald ingefära (jag använder den torkade från affären, river man egen färsk får man anpassa mängden eftersom smaken är mycket starkare!)
 
Blanda ihop pajskalsigredienserna i en mixer. kläm ihop till en deg och låt vila i kylen i ca 30 min.  Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper eller platsfolie och täck små tartlett-formar (räcker till ca 4-5 st) eller en stor pajform. knacka degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter tills det är gyllene och genomlagat. Låt kallna.
 
Blanda hallonen, honung och vatten i en kastrull och låt koka upp tills hallonen tinar och börjar lösa upp sig. mosa till dom. Blanda ut maizenan med en matsked vatten och tillsätt lite i taget, låt koka upp emellan för att få rätt konsistens. blanda i ingefära och smaka av tills du tycker att ingefärssmaken är lagom framträdande.
 
Fyll på med hallonkompott i pajskalet, och baka tillsammans i ugnen i 5 min för att hallonkompotten skall sätta sig ordentligt. plocka ut och låt kallna.
 
Gör en italiensk maräng! recept finns här: Italiensk Maräng
 
Dutta, spritsa eller skeda över maräng på tartletten. Obs! Hallonkompotten är såpass lös att det är svårt att spritsa direkt på utan att röra ihop allt. om du skall spritsa så som jag gjorde på bilden (inte särskilt snyggt i min mening) så smeta över ett lager maräng först och spritsa sedan på det. 
 
Jag använde en blåsbrännare för att ge marängen ett bakat skal, annars kan du sätta in den i ugnen på ungefär 200g ganska högt upp för att marängytan skall bli gyllene och krispig. vakta ordentligt så att du inte bränner!
 
Ät och njut!
 
Hallon, Italiensk maräng, Maräng, Paj, tartlett,
 
 
Fick tag på fantastiska svenska jordgubbar, och inget säger väl sommar så som jordgubbstårta? En go kombination är lime och jordgubbar, och denna tårtan är toppad med fantastiskt luftig marängsmörkräm. känns detta för komplicerat så kan man alltid köra med vispgrädde istället. Kanske blir lite svårare att få till den fina ros-spritsningen då. 
 
På bilden gjorde jag en mini-variant av tårtan, alltså bara ungefär en decimeter i diameter. bra när man bakar mycket och vill prova på nya recept, men inte tömma skafferiet :-) Jag har justerat receptet till en vanlig stor tårta!
 
kakbotten:
 
5 ägg
ca 3 dl socker
ca 1 dl potatismjöl
ca 3 dl mjöl 
1 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
 

Använder ofta receptet på "Världens Bästa Tårtbotten" i bloggen Heavenly Cupcake - den är lätt och anpassningsbar att använda: http://heavenlycupcake.se/varldens-basta-tartbotten/ 
 
man behöver 3 stora glas, knäck 5 ägg i ett av glasen och fyll upp nästa glas till samma höjd med socker. i det tredje glaset fyller man 1/3 potatismjöl, mjöl upp till samma höjd som de andra glasen och blanda ihop med vanlijsocker och bakpulver.  Sätt ugnen på 175 grader. vispa ägg och socker vitt och pösigt (länge!) vänd ner mjölblandningen försiktig (blanda inte med elvispen här!). grädda i en löstagbar form i ugnen i ca 35 minuter. Om man vill att kakan ska släppa ordentligt från kanten så kan man täcka insidan med bakplåtspapper.
låt svalna helt och hållet innan du börjar sätta ihop tårtan.
 
fyllningar:
 

lime curd:
110 g smör
4 limes
2 dl socker
2 ägg
en liten nypa salt
 
Smält smöret i en kastrull och blanda i skalet och saften från limesen. blanda i 1 dl socker och ställ av värmen. vispa upp 1 dl socker och äggen i en annan bunke, och rör försiktigt i lime-blandningen tillsammans med saltet. koka upp blandningen långsamt, och låt det bubbla försiktigt under konstant omrörning. curden ska ändra färg och bli glansig och tjock när den är klar. Var försiktig med värmen!
Ställ åt sidan och låt kallna helt, gärna över natten. är man otålig kan man hälla över curden i en burk och ställa in i frysen i någon kvart eller så får att den ska stelna, blanda sedan och förvara i kylen innan sammansättningen av tårtan.
 
 
Jordgubbskompott
 
3 dl skivade jordgubbar
2 msk vatten
4 msk socker
1 msk maizena (avväg mängd beroende på konsistenen)
 
 
koka upp 2,5 dl jordgubbar, vatten och socker i en kastrull. Spara 1/2 dl jordgubbar till tårtsammansättningen, för att få lite textur. Låt jordgubbarna bli mjuka av värmen, och blanda i lite maizena åt gången för att få blandningen att tjockna. låt kallna helt.
 
Marängsmörkräm
 
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 g rumsvarmt smör i små kuber
 
tillbehör: baktermometer.
 
Börja med att se till att smöret står rumstemperarat och mjukas upp ordentligt i små bitar.
 
Vispa upp äggvitor och socker i en metallskål, och förbered ett vattenbad för skålen. Äggviteblandningen skall upp till 60 grader, under omröring - sätt metallskålen i ett vattenbad på spisen och rör medan temperaturen stiger. Ta av äggviteblandningen från värmen när den nått rätt temperatur, och häll ner i din köksassistent-skål, alternativt en ny skål med elvispen redo. VIspa äggviteblandningen på medelhög hastighet tills blandningen svalnat och bildat en bra mjuk maräng. den ska hålla i fina toppar när den är klar! fortsätt vispa och tillsätt en bit smör i taget, ganska långsamt. låt smöret blandas ut innan du lägger till mer. När allt smör är i marängen borde blandningen blivit tjock och luftig, perfekt för att spritsas! Är den gryning kan det bero på att smöret var för kallt, försök isåfall fortsätta att vispa, så ska det nog reda ut sig. Ha lite tålamod :-) En marängsmörkräm är jättebra för tårtor, den är glansig och lätta att spritsa, och håller bra i kylen.
 
Sammansättning:
 
dela tårtbotten i 3 lager. Bred ut ett lager lime curd på botten. Lägg ut ett lager skivade jordgubbar på nästa lager, och fyll på med jordgubbskompott över jordgubbarna. lägg på taket, och bred över ett lager marängsmörkräm över och runt hela tårtan så den är helt täckt. Låt tårtan kallna ordentligt i kylen, och bred på ett till lager marängsmörkräm. 
För att spritsa rosor gör man bara precis tvärtom som med cupcakes; man spritsar inifrån och utåt med tyllet hållet rakt uppifrån runt i en liten cirkel, och nyp av fyllningen nedåt. Mycket lättare än det ser ut :-) Gör vad du vill för att tårtan ska se fin ut, Dekorera eller vad du vill. 
 
Avnjut!
 
 
 
Limecurd, jordgubbar, marängsmörkräm, tårta,
 
 
Hej! 
Jag är inte ett jättefan av maräng, tycker det brukar vara lite sötsliskigt och inte så smakrikt. Men som topping på en syrlig paj, eller bakade krispiga i ugnen gillar jag den mer :-) För min del är den italienska marängen långt mycket bättre än annan maräng, kanske för att den blir mer seg och krämig, snarare än fluffig och söt. Denna gången bakade jag små maränger som man kan dekorera kakor med, ta till kaffet.  Samma recept gäller för topping till lemon meringue pie, baked alaska eller vad man nu vill ta för sig!
Med italiens maräng är det riktigt bra att antingen ha en köksassistent som kan blanda äggvitor medan man passar sockerlagen, alternativt en hjälpreda som kan stå med elvispen :)
 
Recept:
2 äggvitor
en liten nypa salt
2 dl socker
1/2 dl vatten
 
redskap: termometer
 
Gör såhär: 
vispa upp äggvitorna med nypan salt till ett fast skum. Blanda samtidigt ihop socker och vatten i en kastrull och lägg i en termometer.
 
Koka upp sockret och låt bubbla tills sockerlagen når 121 grader. Viktigt med sockerlag är man inte rör i blandningen, då kan sockret kristalliseras och blir grynigt eller helt hårt. När sockerlagen är tirräckligt varm ta den snabbt till äggvitorna som fortfarande blandas och häll i sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna. Forstätt blanda på hög hastighet tills marängen är helt kall.
 
Den ska vara tjock och seg, glansig och klar, och bilda ordentliga toppar.
 
Bry dig inte om att skrapa ner sockerrester som fastnat uppe på kanten och sidan av bunken, där har sockret kallnat och kristaliiserat sig, och kommer bara göra marängen grynig om du blandar ner det.
 
Nu kan man använda marängen som den är till topping/frosting. Jag valde i detta fall att baka marängen :-)
 
Bakade maränger:
sätt ugen på 125 grader. Spritsa, dutta eller skeda ut valfri form och storlek på maränger på ett bakplåtspapper. 
baka långt ner i ugnen i ca en timme. Marängen kan fortfarande kännas lite klibbig, men när du tar ut den skall de torka ganska snabbt och kännas helt torra. är de fortfarande klibbiga så sätt in dem i ugnen igen.
 
förvara torrt, så håller dom länge :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Italiensk maräng, Maräng,

Liknande inlägg