Hej! 
Jag är inte ett jättefan av maräng, tycker det brukar vara lite sötsliskigt och inte så smakrikt. Men som topping på en syrlig paj, eller bakade krispiga i ugnen gillar jag den mer :-) För min del är den italienska marängen långt mycket bättre än annan maräng, kanske för att den blir mer seg och krämig, snarare än fluffig och söt. Denna gången bakade jag små maränger som man kan dekorera kakor med, ta till kaffet.  Samma recept gäller för topping till lemon meringue pie, baked alaska eller vad man nu vill ta för sig!
Med italiens maräng är det riktigt bra att antingen ha en köksassistent som kan blanda äggvitor medan man passar sockerlagen, alternativt en hjälpreda som kan stå med elvispen :)
 
Recept:
2 äggvitor
en liten nypa salt
2 dl socker
1/2 dl vatten
 
redskap: termometer
 
Gör såhär: 
vispa upp äggvitorna med nypan salt till ett fast skum. Blanda samtidigt ihop socker och vatten i en kastrull och lägg i en termometer.
 
Koka upp sockret och låt bubbla tills sockerlagen når 121 grader. Viktigt med sockerlag är man inte rör i blandningen, då kan sockret kristalliseras och blir grynigt eller helt hårt. När sockerlagen är tirräckligt varm ta den snabbt till äggvitorna som fortfarande blandas och häll i sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna. Forstätt blanda på hög hastighet tills marängen är helt kall.
 
Den ska vara tjock och seg, glansig och klar, och bilda ordentliga toppar.
 
Bry dig inte om att skrapa ner sockerrester som fastnat uppe på kanten och sidan av bunken, där har sockret kallnat och kristaliiserat sig, och kommer bara göra marängen grynig om du blandar ner det.
 
Nu kan man använda marängen som den är till topping/frosting. Jag valde i detta fall att baka marängen :-)
 
Bakade maränger:
sätt ugen på 125 grader. Spritsa, dutta eller skeda ut valfri form och storlek på maränger på ett bakplåtspapper. 
baka långt ner i ugnen i ca en timme. Marängen kan fortfarande kännas lite klibbig, men när du tar ut den skall de torka ganska snabbt och kännas helt torra. är de fortfarande klibbiga så sätt in dem i ugnen igen.
 
förvara torrt, så håller dom länge :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Italiensk maräng, Maräng,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej