Fick tag på fantastiska svenska jordgubbar, och inget säger väl sommar så som jordgubbstårta? En go kombination är lime och jordgubbar, och denna tårtan är toppad med fantastiskt luftig marängsmörkräm. känns detta för komplicerat så kan man alltid köra med vispgrädde istället. Kanske blir lite svårare att få till den fina ros-spritsningen då. 
 
På bilden gjorde jag en mini-variant av tårtan, alltså bara ungefär en decimeter i diameter. bra när man bakar mycket och vill prova på nya recept, men inte tömma skafferiet :-) Jag har justerat receptet till en vanlig stor tårta!
 
kakbotten:
 
5 ägg
ca 3 dl socker
ca 1 dl potatismjöl
ca 3 dl mjöl 
1 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
 

Använder ofta receptet på "Världens Bästa Tårtbotten" i bloggen Heavenly Cupcake - den är lätt och anpassningsbar att använda: http://heavenlycupcake.se/varldens-basta-tartbotten/ 
 
man behöver 3 stora glas, knäck 5 ägg i ett av glasen och fyll upp nästa glas till samma höjd med socker. i det tredje glaset fyller man 1/3 potatismjöl, mjöl upp till samma höjd som de andra glasen och blanda ihop med vanlijsocker och bakpulver.  Sätt ugnen på 175 grader. vispa ägg och socker vitt och pösigt (länge!) vänd ner mjölblandningen försiktig (blanda inte med elvispen här!). grädda i en löstagbar form i ugnen i ca 35 minuter. Om man vill att kakan ska släppa ordentligt från kanten så kan man täcka insidan med bakplåtspapper.
låt svalna helt och hållet innan du börjar sätta ihop tårtan.
 
fyllningar:
 

lime curd:
110 g smör
4 limes
2 dl socker
2 ägg
en liten nypa salt
 
Smält smöret i en kastrull och blanda i skalet och saften från limesen. blanda i 1 dl socker och ställ av värmen. vispa upp 1 dl socker och äggen i en annan bunke, och rör försiktigt i lime-blandningen tillsammans med saltet. koka upp blandningen långsamt, och låt det bubbla försiktigt under konstant omrörning. curden ska ändra färg och bli glansig och tjock när den är klar. Var försiktig med värmen!
Ställ åt sidan och låt kallna helt, gärna över natten. är man otålig kan man hälla över curden i en burk och ställa in i frysen i någon kvart eller så får att den ska stelna, blanda sedan och förvara i kylen innan sammansättningen av tårtan.
 
 
Jordgubbskompott
 
3 dl skivade jordgubbar
2 msk vatten
4 msk socker
1 msk maizena (avväg mängd beroende på konsistenen)
 
 
koka upp 2,5 dl jordgubbar, vatten och socker i en kastrull. Spara 1/2 dl jordgubbar till tårtsammansättningen, för att få lite textur. Låt jordgubbarna bli mjuka av värmen, och blanda i lite maizena åt gången för att få blandningen att tjockna. låt kallna helt.
 
Marängsmörkräm
 
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 g rumsvarmt smör i små kuber
 
tillbehör: baktermometer.
 
Börja med att se till att smöret står rumstemperarat och mjukas upp ordentligt i små bitar.
 
Vispa upp äggvitor och socker i en metallskål, och förbered ett vattenbad för skålen. Äggviteblandningen skall upp till 60 grader, under omröring - sätt metallskålen i ett vattenbad på spisen och rör medan temperaturen stiger. Ta av äggviteblandningen från värmen när den nått rätt temperatur, och häll ner i din köksassistent-skål, alternativt en ny skål med elvispen redo. VIspa äggviteblandningen på medelhög hastighet tills blandningen svalnat och bildat en bra mjuk maräng. den ska hålla i fina toppar när den är klar! fortsätt vispa och tillsätt en bit smör i taget, ganska långsamt. låt smöret blandas ut innan du lägger till mer. När allt smör är i marängen borde blandningen blivit tjock och luftig, perfekt för att spritsas! Är den gryning kan det bero på att smöret var för kallt, försök isåfall fortsätta att vispa, så ska det nog reda ut sig. Ha lite tålamod :-) En marängsmörkräm är jättebra för tårtor, den är glansig och lätta att spritsa, och håller bra i kylen.
 
Sammansättning:
 
dela tårtbotten i 3 lager. Bred ut ett lager lime curd på botten. Lägg ut ett lager skivade jordgubbar på nästa lager, och fyll på med jordgubbskompott över jordgubbarna. lägg på taket, och bred över ett lager marängsmörkräm över och runt hela tårtan så den är helt täckt. Låt tårtan kallna ordentligt i kylen, och bred på ett till lager marängsmörkräm. 
För att spritsa rosor gör man bara precis tvärtom som med cupcakes; man spritsar inifrån och utåt med tyllet hållet rakt uppifrån runt i en liten cirkel, och nyp av fyllningen nedåt. Mycket lättare än det ser ut :-) Gör vad du vill för att tårtan ska se fin ut, Dekorera eller vad du vill. 
 
Avnjut!
 
 
 
Limecurd, jordgubbar, marängsmörkräm, tårta,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej