Profiteroles är en slags liten puff gjord av choux pastry - en slags deg som puffar upp sig i ugnen och skapar en tom kärna som kan fyllas med valfri god fyllning. Dessa är gjorda med en schweizernöt-grädde, och dekorerade med glasyr och choklad. De liknar bakverket eclaires, men i profiterole-form :-) 
 
Recept:
 

choux pastry:

80 g vatten
40 g smör
en nypa socker
50 g vetemjöl
2 ägg 
 
Blanda vatten, socker och smör i en kastrull, låt smöret smälta på en låg värme på plattan, och koka upp blandningen försiktigt. sikta i mjöljet och blanda med en träslev på mycket låg värme tills blandningen bildar en tjock massa, ungefär som mandelmassa. Det går ganska fort. Stjälp över blandningen i en skål och mixa med elvisp eller köksassistent med en grovvisp för kakdeg. Låt blandingen stå och kallna HELT. (sätt ugnen på 200 grader!) blanda ihop äggen med varandra i en separat skål. när degen är helt kall, kör på med elvispen/köksassitenten och tillägg försiktigt lite ägg i taget. Spara lite ägg för att pensla på puffarna. Kör på tills allt har blandats helt och smeten är riktigt tjock och glansig. 
 
spritsa ut små rundlar på ett bakplåtspapper på en plåt.  blanda ut ägget med lite vatten för att det ska bli lättare att pensla på. dutta försiktigt lite ägg på varje rundel, degen är blöt så var försiktig så att du inte förstör den. baka i ugnen i ca 25 minuter. puffarna ska resa sig ordentligt och bli gyllene. Plocka ut och stäng av ugnen. lyft varje puff och gör ett litet hål i botten med hjälp av en grillpinne eller smal kniv och vänd på alla puffarna så att hålet är uppåt. ställ in puffarna i den avstängda ugnen, långt ner och låt dem torka i ca 15 min. hålet gör at vattenångan inuti puffen kan pysa ut och värmen torkar puffen inifrån. plocka ur ugnen och låt puffarna torka och kallna helt på galler. Det skall ha bildats ett ordentligt hålrum inuti puffen.
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
150 g schweizernöt-choklad
20 g mörk choklad
socker efter smak
 
garnering:

glasyr; 
1,5 dl florsocker
1 msk kallt vatten
 
smält mörk choklad
 
 
Vispa upp grädden till en krämig grädde. smält schweizernöten och den mörka chokladen i mikron eller över vattenbad och ringla ner i grädden samtidigt som du vispar långsamt. var försiktig så att inte grädden blir övervispad, för då kommer den separera sig vid spritsningen och blöta ner puffen. smaka av med kakao och socker beroende på vilken smak du vill ha på krämen! ställ in i kylen och låt kallna i ungefär en timme.
 
fyll en sprits med ett ganska stot tyll med grädden och använd tyllet för att försiktigt göra ett litet hål i botten på puffen och spritsa den full med grädde. Var försiktig så att du inte värmer upp fyllningen för mycket med handen som spritsar. 
 
fyll bara dem som du vill äta inom 24 timmar, fyllningen mjukar långsamt upp chouxen, så det är bättre att förvara dessa torra i en påse om de inte skall ätas med en gång och fylla dem i anslutning till att de skall ätas.
 
Ställ in de fyllda puffarna i kylen så att fyllningen stelnar ordentligt och inte rinner ur puffarna. 
 
blanda ihop glasyr medan puffarna vilar - blanda florsockret med lite vatten i taget för att få en ganska tjock och krämig konsistens.
 
plocka fram profiterolesen och dekorera först med glasyr, låt torka i ungefär 10 minuter, och smält samtidigt den mörka chokladen. Ringla chokladen över profiterolesen. 
 
Förvara dem fyllda i kylen.
 
Avnjut med en stark kopp espresso :-) Mums!
 
 
 
choux pastry, chweizernöt, profiteroles,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej