Återigen ett recept med rabarber! vad ska jag säga, det är en av mina favoritfrukter (är det en frukt förresten?) såhär års. Dessa cupcakes har en härlig rabarberunderton och en riktigt maffig vit choklad/cream cheese frosting som är min älsklingsfrosting för cupcakes. Jag är inte supersvag för cream cheese-frosting generellt, den blir så lös när man vispar att man måste ha i alldeles för mycket socker för att balansera upp det, och det blir för sött för min smak. Men denna frosting är som sagt helt perfekt i min mening, och dessutom lätt att förvara! 
Är inte supernöjd med det blågröna strösslet som syns på bilden, men smaken är det inget fel på :-)
 
Recept:
 
Cupcake:
3 dl skölj, skalad och hackad rabarber (ca 1-2 stjälkar beroende på storlek)
2 msk socker
(ev citronsaft)
2 msk vatten
 
75g rumsvarmt smör
3/4dl socker
1dl gräddfil
1st ägg
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
2dl vetemjöl
1 dl mandelspån
Frosting
100 g rumsvarmt smör
100 g cream cheese
2-2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g vit choklad
 
 
Gör såhär:
 
Blanda rabarber  med socker  (2 msk) och vatten i en kastrull och låt koka upp. Dra ner värmen och låt småputtra en liten stund tills rabarbern mjuknat något och vätskan blivit tjock. Koka inte för mycket för då försvinner syrligheten och tuggmotståndet från rabarbern! Beroende på hur man vill ha smaken kan man lägga till lite citronsaft för att spä på syrligheten, alternativt sockra lite extra. Ställ åt sidan och låt svalna.
 
 
Sätt ugnen på 180 grader.
 
Vispa smöret (rumsvarmt!) med resten av sockret (3/4 dl) tills det blir vitt och fluffigt. Gärna med elvisp eller assistent. Vispa ner ägget och gräddfilen. (dessa komponenter kan kyla ner smeten och få smöret att klumpa sig igen, men det gör inte så mycket för slutresultatet i min mening. bara att fortsätta vispa)
 
Blanda separat ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och vänd ner denna blandning i smeten. Använd inte elvisp eller assistent här, utan rör försiktigt. 
 
blanda i den avsvalnade rabarber-röran och hälften av mandelspånen.
 
Klicka ut i formar på en muffinsplåt, det blir ungefär 9 st cupcakes beroende på storlek. Fyll inte hela vägen upp. 
lägg på lite mandelspån på varje cupcake, och låt dem fastna ordentligt i smeten så att de inte faller av när cupcakesen är färdiggräddade. Grädda i 20-30 minuter, och låt svalna helt på galler. Dessa cupcakes reser sig inte särskilt mycket, men är grymt saftiga och goda. 
 
Frosting
Kan göras medan cupcakesen svalnar :-)
Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron, och låt svalna. 
Vispa smöret fluffigt med elvisp/assistent. För att få riktigt fluffigt smör behövs hög hastighet och lång vispning. Smöret ska bli ljust, nästan vitt  vilket tar ett bra tag - upp till tio minuter eller mer. Tålamod :-) blanda i cream cheesen och fortsätt vispa i några minuter. Häll ner den vita chokladen i en långsam stråle, och fortsätt vispa till en slät kräm. Ha successivt i siktat florsocker och vaniljsocker, och vispa till en slät frosting. Känns den fortfarande lös kan det bero på att chokladen varit lite varm, och smält smöret en aning. forstätt vispa ett tag, och ställ sedan in frostingen i kylen för att låta den svalna innan du till sist vispar upp den igen. 
 
Spritsa eller bred frosting över cupcakesen och dekorera med strössel, blommor eller något annat trevligt!
 
 
Cupcake, Mandel, Rabarber, Vit choklad,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej