Kombon cheesecake och brownie är riktigt härlig - krämigt, chokladigt, luftigt och maffigt på samma gång :) choklad och banan är också en riktigt göttig kombo så alltihop tillsammans blir ju ännu bättre! 

Brownie

100 g mörk choklad

125 g smör

2 ½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 ½ dl vetemjöl

2 msk kakao

200 g cream cheese

1 ägg

1 mosad banan

1 tsk vaniljsocker

1 dl socker

Sätt ugnen på 180 grader. Smält mörk choklad och smör i en kastrull. Ta från värmen och vispa i socker, och rör ut så att sockret löser sig något. Blanda i ett ägg i taget, sikta i vetemjöl, vaniljsocker och kakao försiktigt. 

Mosa bananen med en gaffel. Rör ner cream cheese och blanda ordentligt med en elvisp.  Rör ner ägget, sockret och vaniljsockret och fortsätt vispa till en slät smet.

Klä insidan på en fyrkantig ugnsform med bakplåtspapper. Häll först i browniesmeten, och toppa med cheesecakesmeten. Använd en kniv eller liknande för att swirla ihop smetarna. Dom är ganska olika i konsistens, Så swirla ordentligt! Man behöver jobba ganska mycket för att de ska blanda sig – var inte rädd för att det ska bli en enda ljusbrun smörja :)

Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min beroende på vilken sorts form du använt (en tjockbottnad tar längre tid, medan en teflonbotten går snabbare)

Låt svalna i minst ett par timmar, gärna över natten i kylen för att de ska bli riktigt sega och härliga. Skär i lagom stora bitar!

Brownie, banan, choklad,
 
  
 

I vanliga fall är jag inte mycket för karamellfärg och sådant, men på halloween måste man väl försöka få upp den kusliga stämningen lite. Inte för att dessa cupcakes kan kallas kusliga, men de har i alla fall en pumpaorange färg och är dekorerade med vit choklad-spindelnät!

 

 

Chokladcupcake

50 g smör - rumstempererat

1 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 ¼ dl mjöl

1 tsk bakpulver

½ dl kakao

½ dl varmt vatten

50 g hackad mörk choklad

 

 

Marängsmörkräm med apelsin

250 g smör

2, ¼ dl socker

4 äggvitor

 

skalet från en hel apelsin

en halv dl av saften

röd och gul karamellfärg (eller orange direkt)

 

Dekor: 50-100 g Vit choklad

Börja med dekorationen, om du vill göra som jag! Smält vit choklad över ett vattenbad och häll sedan över i en sprits med ett tunt tyll. Spritsa små spindelnät på ett utslätat bakplåtspapper. Hitta tekniken för att göra det snyggt, beror på hur man vill ha det och hur tjock eller rinnig chokladen är! Låt stelna i kylen och förvara sedan i frysen för maxad hårdhet inför servering.

 

Cupcake

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smöret och sockret fluffigt. Tillsätt försiktigt äggen ett i taget och vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Blanda ut kakaon i det varma vattnet så att den löser sig. Häll i blandningen i smeten och fortsätt vispa till en slät smet. Vänd i vetemjöl och bakpulver med en slev (vispa inte!) och även den hackade mörka chokladen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

 

Frosting

Jag har tidigare beskrivit mer i detalj hur man gör en marängsmörkräm och här gäller samma sak. Vispa upp ägg och socker, värm över vattenbad tills det når 60 grader, ta av värmen och vispa tills kallt. Blanda i lite smör åt gången och låt smöret lösa sig emellan varven. När allt smör är utblandat är smörkrämen klar! Låt den vila i kylen i ca 15 minuter innan du vänder ner apelsinskalet och saften. Jag färgade även frostingen orange, men det behöver man naturligtvis inte Låt stå ett tag före servering. Om smöret börjar separera sig från smeten är det bara att vispa, vispa, vispa. Tålamod! Krämen kommer så småningom återgå till sin glansiga klara form.

Dekorera cupcakesen med spindelnät och ät!

 

 
 

 
 
 
 
 
Brownie, Vit choklad, apelsin, bakning, halloween,