Borde kanske korrigera titeln till ”äpplekaka” – jag bor ju faktiskt med en skåning… Nu är i vilket fall hösten här och de svenska äpplena! Dom är så fantastiskt goda och syrliga, perfekta för en härlig paj. Jag försökte åstadkomma en rosformad paj, men de äpplena som jag använde var så spräda att fruktköttet inte alls gick att skala remsor av med en potatisskalare, så resultatet blev sådär rent estetiskt – men smaken var det inget fel på.

 

Recept

Deg:

2,5 dl vetemjöl

½ dl socker

½ dl mandelmjöl

100 g smör

 

kryddvaniljsås:

1 tsk vaniljsocker

2 äggulor

2 dl mjölk

½ dl socker

2 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

½ tsk malen nejlika

 

Mandelsmuldeg:

50 gram mandelmassa

50 gram smör

½ dl vetemjöl

½ dl socker

1 dl krossad/hackad mandel, alt mandelspån

 

fyllning:

4 stora svenska äpplen (alternativt 5-6 st granny smith)

3 tsk citronjuice

 

Mixa ihop de torra ingredienserna för pajdegen. Nyp försiktigt ihop degen med smöret med fingrarna. Tryck ganska snabbt ihop till en deg och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

Blanda mjölk och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör försiktigt ner äggblandningen i mjölken. Ställ tillbaka på en låg värme och låt sjuda under omröring tills krämen tjocknar (men inte för tjock - Konsistensen skall vara som vaniljsås, inte vaniljkräm) blanda i kryddorna och smaka av balansen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla ingredienser till mandelsmuldegeg - ska inte vara en sammanhållen deg. 

Tag fram pajdegen ur ugnen. Kavla, alternativt tryck ut degen och fyll en pajform.  Förgrädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.

Skala äpplena, försök bilda många långa remsor. Skiva resten av fruktköttet. droppa över lite citronjuice. Fyll pajskalet med äppleskivorna, och drissla över kryddvaniljsåsen. Forma rosor av äppelskalet och dekorera pajen. Smula över mandelsmulet mellan rosorna. Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter, avnjut med vaniljsås eller vaniljgrädde. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej