Jag måste erkänna – jag gillar inte cheesecakebotten särskilt mycket. Det där torra digestive-smulet fastnar mest i munnen på mig. Men med andra mer substansiella kakor som botten (t.ex. oreos?) blir det en helt annan upplevelse!Detta är en underbart mäktig och mustig chokladcheesecake med både oreobotten, mörk chokladswirl och en touch av espresso. Precis vad man behöver när höstmörkret smyger sig på, och var en hit på den senaste middagsbjudningen med mina kompisar!

 

Botten:

2 pkt oreos (ca 300 g totalt)

75 g smält smör

 

Cheesecake:

100 g vit choklad

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

3 msk espresso (har du ingen espressobryggare kan du ta ett par matskedar starkt (!) bryggkaffe, alternativt blanda ut två teskedar snabbkaffe i tre matskedar vatten)

400 g cream cheese

¾ dl socker

1 st äggvita

1 st ägg

1 tsk vaniljsocker

 

Mixa eller krossa kakorna på valfritt sätt till smulor. Blanda med det smälta smöret, tills smulorna är helt uppblötta och tryck ut i en smord springform. Låt det bli ett slätt och tillplattat jämnt lager. Vill man vara extra försiktig med kanterna kan man täcka insidan och bottnen med tillklippt bakplåtspapper innan man trycker ut bottnen. Ett tips för att få pappret att fastna på formen är att dutta ut lite smör. Ställ åt sidan och börja med cheesecakesmeten.

 

(Sätt ugnen på 160 grader)

 

Smält vit choklad och ½ dl grädde på låg värme på spisen. Var försiktig så att inte chokladen bränns, särskilt om du som jag har en gasspis.  Gör detsamma med den mörka chokladen, med resten av grädden i en annan kastrull. När den mörka chokladen har smält tillsätt espresson och rör ut.

Låt chokladen svalna medan du vispar cream cheese och socker fluffigt. Tillsätt äggvitan och ägget och vaniljsocker, vispa ordentligt hela tiden så att smeten löser sig och blir slät mellan ingredienserna.

Nu skall smeten delas till två, en mörk chokladsmet och en vit chokladsmet.

 

Häll över hälften av cheesecakesmeten i en ny skål, och rör under vispning ner den smälta mörka chokladen. Se till att allt rör ut sig till en slät smet. I den resterande halvan vispas på samma sätt den vita chokladen ner.

 

Nu har du två smetar som skall sammanföras över oreo-bottnen.

Börja med att täcka bottnen med ett tunt lager av vafri smet – jag tog den vita men då blir också toppen mer chokladig J. Varva slevar mörk och ljus smet tills den är slut- du kan inte täcka hela ytan med varje smet i varje varv. Skaka lite på formen för att göra ytan någorlunda slät. Tag sedan en grillpinne, kniv eller valfritt objekt för att swirla till ytan. Du behöver inte vara särskilt Huvudsaken är att du blir nöjd med din kreation, och oavsett kommer det smaka fantastiskt J

 

Grädda cheesecaken i 160 grader i ca 45 minuter. Det är alltid lite tricky att avgöra om en cheesecake är färdig, eftersom den fortfarande kommer vara mjuk i mitten innan den kallnat. Kolla om ytan har börjat stelna och få en mattare karaktär utåt kanterna, då brukar den närma sig färdig. Börjar de vita delarna få för mycket färg kan du täcka över kakan med ugnsfolie för att undvika en genomgående brun yta där swirlen inte kommer fram.

Vit choklad, cheesecake, choklad, espresso, oreos, swirl,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej