Julbaket är på igång på hög nivå här hemma, och inget säger väl jul så mycket som saffran? Detta recept är näst intill stulet från Leila :) Bästa skorpreceptet jag vet (och snarare en kaka än en skorpa) – de blir härligt frasiga och spröda, inte sådär stenhårda som vissa skorpor. Här kommer receptet!

 

100 g smör

1 g saffran

2 st ägg

1 dl strösocker

0,5 dl råsocker/farinsocker

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 dl sötmandel (hel)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och en matsked av strösockret.  Blanda de torra ingredienserna (socker, mjöl, råsocker, bakpulver) i en separat skål, se till att bakpulvret blir riktigt utblandat i mjölet.

 

 Häll över smörblandningen i en skål och vispa ner äggen. Vänd ner mjöl-och sockerblandningen utan att knåda eller vispa för mycket – bara så att degen blir helt uppblandad. Vänd ner mandeln.

 

Forma tre längder (tänk på att de sväller en del i ugnen så försök få de så smala och långa som möjligt om du vill ha många små skorpor) och baka i ugnen i ca 25 minuter.

 

Tag ut ur ugnen, sänk tempen till 125 grader och skär längderna i centimeterstora skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Sätt in i ugnen i ungefär 10 min till. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka tills ugnen är helt kall. Låt stå och torka tills de känns helt torra och frasiga innan du lägger dem i en burk, annars kan det finnas fukt kvar som kan göra att skorporna blir mjuka och efter hand mögliga.

 

Avnjut till en kopp kaffe! Mums!

 

 
Mandel, saffran, skorpor,