Efter en fika med en kompis blev jag inspirerad till att baka biskvier :) fyllningen är en blanding av ganasch och marängsmörkräm, jag tänkte till en början endast fylla med ganaschen, men kände att det blev lite väl mastigt så inkorporerade den mer klassiska marängsmörkrämen. Tillsammans tyckte jag att de blev ännu bättre än väntat! Lagom fast och fyllig men ändå krämig fyllning. Det tar lite tid att låta de olika smetarna svalna tillräckligt så tänk på det om du är otålig. Försökte även få till en slags hjärtform på biskvierna - inte världens bästa idé... Chokladen jag använde till ytskiktet var väldigt trögflytande vilket gav det mindre snygga utseendet. Smaken var dock helt fantastisk, så tyckte ändå det var värt att lägga upp!

 

Kakbotten:

250 g mandelmassa

ca 1 äggvita

2 msk socker

 

Fyllning: (en blanding av ganasch och marängsmörkräm)

Ganasch

100 g mörk choklad

3 msk vispgrädde

1 msk smör

skalet från en halv apelsin

 

Marängsmörkräm

3 stora äggvitor

1,75 dl socker

200 g smör - rumstempererat

 

Dekoration:

200 g mörk choklad

 

Kaka

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med socker. Ha succesivt i äggvita och blanda till en jämn tjock smet/deg. Ungefär som lite lös kakdeg. Spritsa ut rundlar eller hjärtan med lagom mellanrum på en plåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.  Låt kakorna svalna upp-och-ner på en bricka eller liknande.

Ganasch

Hacka chokladen och smält tillsammans med grädden, smöret och apelsinskalet. Rör hela tiden tills du har en jämn glansig chokladsmet. Se upp så att chokladen inte bränner. Nu har du en ganasch – låt den stå och svalna och börja med marängsmörkrämen.

Marängsmörkräm

Här gäller det att vara en aning förberedd, eftersom det är en del pill. Du behöver även en kökstermometer. Jag använder metallskålen till min köksassistent direkt i vattenbadet så slipper jag hälla över emellan olika skålar! Vispa socker och äggvitor fluffigt med elvisp (men behöver inte vara särskilt länge). Värm över vattenbad under omrörning till 60 grader, ta sedan från värmen (ett tips är att ha en handduk till hands för att torka av bottnen – särskilt om du ska hälla över smeten och vill undvika att det slinker med vatten!) och börja vispa med elvisp/köksassistent. Vispa marängen tills den är kall. Den kommer inte vara lika hård som en italiensk eller fransk maräng, men mjuk och seg och ändå bilda mjuka toppar. Nu skall du försiktigt inkorporera smöret. det skall vara skivat i kuber, och helst helt rumstempererat, i alla fall inte kylskåpskallt. Släng i några kuber smör i taget, under konstant vispning. Se till att smöret hinner lösa sig i smeten innan du lägger till mer. När smöret är slut och helt inkorporerat har du en färdig marängsmörkräm! Den kan antingen vara lite hård och grynig (om smöret varit kallt) eller lös (om marängen inte helt svalnat och smöret smält). Är den för hård, försök att fortsätta vispa ett tag. Är den för mjuk så sätt in den i kylen en stund.

 

Nu är det dags att blanda ihop ganaschen och marängsmörkrämen! Se till att ganaschen är sval men fortfarande flytande. Har den hunnit stelna helt kan den behöva värmas försiktigt. Jag vände helt enkelt ihop de båda smetarna med en slickepott, lite ganasch i taget tills jag fick en lagom chokladig smak på marängsmörkrämen. Låt fyllningen kallna i kylen så att den blir riktigt fast i formen och går att spritsa utan att flyta ut. Spritsa den släta (undersidan) på kakorna med marängsmörkrämen i samma form som kakan. Låt kakorna stå i kylen 15-30 min för att smörkrämen helt skall stelna.

Dekoration:

Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikron. Doppa försiktigt biskviernas översida i chokladen så att den täcker marängsmörkrämen. Låt svalan och stelna i kylen. Klart! Om man gjort alldeles för många för att orka äta (eller är det möjligt?) går de bra att frysa in :) 

 
 
 

 

apelsin, bakning, biskvi, choklad, marängsmörkräm,