Nu är det dags för nya tag, bort från julstök och fram med årets nya recept. Citron är en av mina favvo-ingredienser, blir så härligt syrligt och smakrikt, och passar så bra till söta efterrätter! Detta är en ganska vanlig cupcake, men med en gömma av citroncurd inuti.

 

Cupcake

100 g smör (rumsvarmt!)

1 dl socker

2 ägg

2/3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

rivet skal från ¼ citron (om du gör citroncurden direkt kan du bara ta lite skal från denna, smaken förändras inte markant, så slipper du köpa en helt ny citron för denna lilla mängd skal :)

En sats citroncurd

 

Frosting med vit choklad

3 äggvitor

1,5 dl socker

200 g smör (rumstemererat!)

100 g vit choklad 

1 tsk vaniljsocker

redskap: ugnstermometer/godistermometer

Gör såhär:

Börja med att göra citroncurd, och låt denna svalna helt. du kommer antagligen inte använda hela, så det går bra att spara till ett annat bak! 

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa upp socker och rumsvarmt smör till en luftig smet. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Om äggen är kylskpåskalla kan det hända att smöret kallnar och smeten blir klumpig. detta är inte särskilt bra, då åker smöret ur cupcaken i ugnen och den fastnar hårt i form. Fortsätt isåfall att vispa, man kan ställa skålen i ett ljummet vattenbad en liten stund för att få smeten att värmas upp lite lätt. Vispa ner citronskalet.

Blanda de torra ingredienserna separat och vänd ner i smeten utan att vispa. fyll en muffinsplåt (blir ca 8 cupcakes) och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills cupcakesen rest sig och fått en gyllene färg. Låt svalna på galler.

 

För frostingen kan det vara bra att plocka fram ingredienser och redskap och ha de tillgängliga. När jag bakade chokladbiskvier gjorde jag en utförlig beskrivning av hur man gör en marängsmörkräm - följ gärna den instruktionen.

blanda socker och äggvita och värm till 60 grader över vattenbad. vispa utan värme tills smeten kallnat helt och bildar en mjuk maräng. Under ordentlig vispning tillägg lite smör i taget tills allt smör har löst sig i blandningen. vispa tills smeten är klar, glansig och riktigt fast, men utan att klumpa sig (då är smöret för kallt... ha tålamod och förtsätt vispa)

smält den vita chokladen över vattenbad (då kan man passa på att använda samma som till marängen!) häll i en liten stråle ner chokladen i marängsmörkrämen under konstant vispning, tillsammans med vaniljsocker. 

Låt frostingen vila i kylen en stund, och vispa rejält innan servering för att få en glansig och slät frosting.

 

Använd t.ex. en äppleurkärnare för tt göra grottor i cupcakesen och fyll med citroncurd. dekorera med frosting och ev. annan dekor, t.ex. en liten citronskalsskiva eller liknande. 

 

Lycka till!

 
 
Cupcake, Vit choklad, citron, citroncurd, curd, frosting, marängsmörkräm,