Försommaren är här och jag hittade superfin rabarber på affären! Rabarberpaj har alltid varit en av mina absoluta barndomsfavoriter, så ett giftemål med lemon meringue pie bara måste bli bra eller? en lite mer upphottad version av klassikern :-) 
 
Rabarberkompott istället för lemon curd är faktiskt ett generellt bra tips - det går fortare att göra, innehåller inte ägg och har ungefär samma syrlighet och konsistens. det ändå problemet är att rabarberkompott inte riktigt stelnar på samma sätt, över tid, men jag har inget emot en fyllning som är lite krämigare. Sen vet jag att vissa ogillar trådigheten hos rabarber, men då är det bara att köra på vanlig lemon curd! 
 
Att tänka på:
Vispa marängen LÄNGE. alltid längre än man tror. den ska inte bli skummig när man rör om den, eller försöker spritsa den. Jag blev ganska missnöjd med min maräng denna gången, ny köksassistent så svårt att få till den på rätt sätt. Men smaken blev det inget fel på!
 
När du köper rabarber: välj de små fasta stjälkarna. Känns dem gummiaktiga är det inte bra. 
 
 
Recept:
 
Paj:
180 g vetemjöl
30 g socker
En nypa salt
100 g kallt smör
ca 50 g kallt vatten 
 
Rabarberkompott:
ca 4 st rabarberstjälkar
1,5 dl socker
2 msk rivet citronskal
1/2 pressad citronsaft
1 dl vatten
1 msk maizena
2 msk smör
 
Maräng:
5 äggvitor
110 g florsocker
 
 
Gör såhär:

Börja med pajskalet. Blanda ihop mjöl, socker och salt och nyp sedan snabbt ihop med smöret, alternativt kör i en matberedare/mixer tills det liknar sand.  Tillsätt iskallt vatten, var försiktig med mängden beroende på hur mycket degen har gått ihop. Huvudpoängen är att inte arbeta degen för mycket, och att inte värma upp smöret med händerna. Tryck ihop degen, lägg in i plastfilm och låt vila i kylen i ungefär en timme.

 

Medan degen vilar: skiva rabarber och blanda med socker, citronskal, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt koka upp och småputtra en stund tills rabarbern mjuknat och blanda i siktad maizena (se upp för klumpar!). Konsistensen skall vara ganska tjock, men det tjocknar mer när den svalnar. Blanda i 2 matskedar smör, låt smälta och ställ kompotten åt sidan för att låta kallna.

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen och tryck ut i en smörad form, alternativt kavla ut den mellan två bakplåtspapper och klä med formen.  Baka i ugnen i ca 15 min, eller tills skalet fått fin färg. Vill man behålla formen på skalet kan man lägga ett bakplåtspapper i formen och fylla upp med torkade ärtor eller likande (jag använder torkade sojabönor). Ställ åt sidan och låt kallna helt.

 

Vispa upp äggvitor med elvisp till ett tjockt vitt skum. Sikta efterhand i florsocker och vispa länge. Marängen skall ställa sig helt själv, och inte vara skummig i konsistensen utan glänsande och vit.

 

 Fyll pajskalet med rabarberkompott, och täck med maräng och gör ett fint mönster antingen genom att spritsa eller att dutta ut med en sked eller slickepott och göra ett slags snölandskap.

 

Baka i ugnen i ca 10 min tills marängen fått fin färg.

 

Låt stå tills den är helt kall, gärna några timmar. Kompotten skall stelna! Om pajen står i kylen över kan marängen bli lite mjuk och seg, men kompotten stelnar garanterat.

 

Avnjut :-)

 
//Karin
 
 
 
 
 
Maräng, Paj, Rabarber, Rabarberkompott,