Detta är en klassisk saftig morotskaka i en cupcake-tappning. Kombinationen apelsin, morot och ingefära är en riktig favorit och går hem både i bröd, bakverk, soppa m.m. Valnötterna tillför lite rolig konsistens. Jag är ju ingen sockerdyrkare (även om det verkar så) och dessa cupcakes är precis lagom söta, smakrika och har härligt höstiga smaker. 

 

Cupcake:

75g rumsvarmt smör

1/2 dl socker

2st ägg

1tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

2,5 - 3 dl vetemjöl

4 dl fint riven morot

2 dl valnötter

2 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

1 apelsin (skalet från halva, saften från hela – spara halva skalet till frostingen)

 

Frosting:

100 g rumsvarmt smör

100 g cream cheese

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

50 g vit choklad

skalet från halva apelsinen

 

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Blanda i äggen och saften från apelsinen. fortsätt vispa ordentligt, är äggen kylskåpskalla kanske smöret klumpar sig. försök få det att lösa ut sig genom att fortsätta vispa, men smeten står och faller inte på att smöret skall lösa sig. Är smöret klumpigt släpper det lite från smeten i ugnen och gör att kakan fastnar mer i muffinsformen. Blanda de torra ingredienserna separat (mjöl, bakpulver, kryddor, vaniljsocker) och vänd ner i smeten med en slickepott eller slev. vispa inte, då blir muffinsen sega och svampiga. 

Krama om valnötterna så att de bryts i lite mindre bitar och blanda ner dem i smeten. Vänd till sist ner de rivna morötterna och apelsinskalet - fint rivet. Kom ihåg att spara halva skalet till frostingen.

fyll muffinsformar på en muffinsplåt - det blir ca 12 st - och grädda i 180 grader i ca 20 minuter tills de fått fin färg. 

 

Frosting:

Smält den vita chokladen i ett vattenbad eller i mikron (håll uppsikt så att det inte bränns!) och sätt åt sidan för att svalna. Vispa smöret med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Det krävs att du vispar länge! Typ mellan fem och tio minuter. vänd ner cream cheese och vispa ordentligt. Rör under omröring ner den vita chokladen och vispa ihop till en helt slät smet. Sikta ner florsockret och vaniljsockret. Här har du den färdiga frostingen. Den kan vara lite lös på grund av den varma chokladen, ställ den gärna i kylen en stund för att vila innan du vänder ner apelsinskalet.

 

Spritsa eller dutta ut frostingen när muffinsarna har svalnat helt. Den kan bli lite klumpig av att vara kyld länge, det brukar hjälpa att vispa den en stund med elvispen. Dekorera och njut!

Cupcake, Vit choklad, apelsin, ingefära, morot, morotskaka, valnötter,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej