
I vanliga fall är jag inte mycket för karamellfärg och sådant, men på halloween måste man väl försöka få upp den kusliga stämningen lite. Inte för att dessa cupcakes kan kallas kusliga, men de har i alla fall en pumpaorange färg och är dekorerade med vit choklad-spindelnät!
Chokladcupcake
50 g smör - rumstempererat
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
½ dl varmt vatten
50 g hackad mörk choklad
Marängsmörkräm med apelsin
250 g smör
2, ¼ dl socker
4 äggvitor
skalet från en hel apelsin
en halv dl av saften
röd och gul karamellfärg (eller orange direkt)
Dekor: 50-100 g Vit choklad
Börja med dekorationen, om du vill göra som jag! Smält vit choklad över ett vattenbad och häll sedan över i en sprits med ett tunt tyll. Spritsa små spindelnät på ett utslätat bakplåtspapper. Hitta tekniken för att göra det snyggt, beror på hur man vill ha det och hur tjock eller rinnig chokladen är! Låt stelna i kylen och förvara sedan i frysen för maxad hårdhet inför servering.
Cupcake
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smöret och sockret fluffigt. Tillsätt försiktigt äggen ett i taget och vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Blanda ut kakaon i det varma vattnet så att den löser sig. Häll i blandningen i smeten och fortsätt vispa till en slät smet. Vänd i vetemjöl och bakpulver med en slev (vispa inte!) och även den hackade mörka chokladen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Frosting
Jag har tidigare beskrivit mer i detalj hur man gör en marängsmörkräm och här gäller samma sak. Vispa upp ägg och socker, värm över vattenbad tills det når 60 grader, ta av värmen och vispa tills kallt. Blanda i lite smör åt gången och låt smöret lösa sig emellan varven. När allt smör är utblandat är smörkrämen klar! Låt den vila i kylen i ca 15 minuter innan du vänder ner apelsinskalet och saften. Jag färgade även frostingen orange, men det behöver man naturligtvis inte Låt stå ett tag före servering. Om smöret börjar separera sig från smeten är det bara att vispa, vispa, vispa. Tålamod! Krämen kommer så småningom återgå till sin glansiga klara form.
Dekorera cupcakesen med spindelnät och ät!

Kommentera